Αίτημα για ένταξη του υπό κατασκευή δρόμου Κάλαμος – Νας στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO

11187734_10206270583663652_1960266291_o

 

Ικανοποίηση βρήκε ένα καθολικό πανικαριακό αίτημα των Ικαριωτών που ζουν στο νησί μας, στην Αθήνα, στο εξωτερικό Αμερική, Αυστραλία, Καναδά, σε ολόκληρη την Ευρώπη και απανταχού της γης, το να γίνει αίτημα δηλαδή να ενταχθεί στην Άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO ο υπό κατασκευή δρόμος Κάλαμος – Νας σαν ένας και μοναδικός παραδοσιακός προορισμός.

Ο ικαριώτικος δρόμος Κάλαμος – Νας είναι ένα ιδιαίτερο, μοναδικό, τοπικό και ομαδικό φαινόμενο, έχει σύνθετη μορφή αργός και γρήγορος, και σύνθετους λόγους που το έργο προχωρά με πηδηχτά και συρτά βήματα από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Ο δρόμος συνδέει την περιοχή των χωριών του Πάπα (νοτιοδυτικό τμήμα της Ικαρίας) με τον Εύδηλο και το υπόλοιπο νησί, τη στιγμή που και η έταιρη οδική διέξοδος για Ράχες, παραμένει επίσης χωματόδρομος!

Ο όρος «άυλη πολιτιστική κληρονομιά» αναφέρεται σε παραδόσεις ή ζωντανές εκφράσεις που έχουν κληροδοτηθεί από τους προγόνους μας, όπως προφορικές παραδόσεις, παραστατικές τέχνες, κοινωνικές πρακτικές, γιορτές και τελετές, γνώσεις και πρακτικές που σχετίζονται με τη φύση και το σύμπαν ή γνώσεις και τεχνικές για δημιουργία χειροποίητων κατασκευών.

Σύμφωνα με τις αρχές της UNESCO, η προστασία της άυλης κληρονομιάς αποτελεί σημαντικό παράγοντα διατήρησης της πολιτιστικής ποικιλομορφίας μπροστά στην τάση ομογενοποίησης που προκύπτει από την παγκοσμιοποίηση. Στην προκειμένη ως ομογενοποίηση θεωρείται η ασφαλτόστρωση όλων των κομβικών δρόμων του νησιού, κατάσταση μη επιθυμητή από τους τοπικούς άρχοντες (το έργο «τρέχει» η Περιφέρεια Β.Αιγαίου), οι οποίοι συνέβαλαν εδώ και δεκαετίες, με επιτυχία στο να επιτευχθούν 2 πολύ σημαντικά πράγματα:

– Ο δρόμος αυτός να διατηρείται χωματόδρομος, με την άσφαλτο να παραμένει άυλη.
– Να υπάρχει για δεκαετίες η υπόσχεση / αίσθηση / κληροδοτημένη φήμη / παράδοση ότι «αυτή τη φορά, οι εργασίες του δρόμου έχουν ξεκινήσει και το έργο θα τελειώσει».

Κυρίως μετά την τραγική καθυστέρηση των έργων τους τελευταίους μήνες, η παράδοση του ασφαλτοστρωμένου δρόμου, που υποτίθεται ότι θα γινόταν τον Δεκέμβριο του 2015, φαίνεται να μετατίθεται στο μέλλον και σε άγνωστη -ξανά- ημερομηνία.

Η ανάδειξη του υπό κατασκευή δρόμου Κάλαμος – Νας Ικαρίας ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO αναμένεται να προσελκύσει πλήθος τουριστών στο αξιοθέατο αυτό, μνημείο αποτελεσματικότητας της Πολιτείας αλλά παραδοσιακή πρακτική προτεραιοτήτων των βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης!

Πες μας τις σκέψεις σου...