Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναγνωρίζει το σέρφιγκ ως παραδοσιακό άθλημα της Ικαρίας.Η σύνδεση με τις σέρφες

Η πιστοποίηση της ικαριακής καταγωγής των σέρφερ και οι πρόγονοι τους σέρφες.

794868-f7e9620c-a99e-11e3-9dd3-54db44ed2f71

Ο Τόμας Μπας, Πρόεδρος της ΔΟΕ ανακοίνωσε χτες την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής για αναγνώριση του σερφιγκ ως το επίσημο παρασοδιακό σπορ της Ικαρίας.

Η εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ που αποτελείται από τον Πρόεδρο, τέσσερις αντιπροέδρους και από άλλα δέκα μέλη, επισκέφτηκαν αυτό το καλοκαίρι την Ικαρία με σκοπό να εξακριβώσουν τη στενή σχέση μεταξύ της νήσου και του αθλήματος του surfing.

Πράγματι όπως διαπίστωσαν, το surfing αποτελούσε την πιο επίμονη χαρακτηριστική και δημοφιλή καλοκαιρινή δραστηριότητα. Με μποφόρια αλλά και μπουνάτσες, ήλιους και συννεφιές, οι σέρφερς τίμουσαν το άθλημα, από νωρίς το πρωί μέχρι το σούρουπο, ανεβοκατεβαίνοντας την ακτογραμμή με τη σανίδα παραμάσχαλα.

Φεύγοντας δε από την κεντρική παραλία του νησιού, την Μεσακτή, τα μέλη της Ολυμπιακής Επιτροπής, συνομίλησαν με ένα τσοπάνη που περνούσε από εκεί με το κοπάδι του.

Και τότε κατάλαβαν: Οι σέρφερς και οι σέρφες (τα «ζωντανά») έχουν κοινή ρίζα, ικαριακή!

Σύμφωνα με το Λεξικό Ικαριακής Ντοπιολαλιάς, «σέρφη» είναι κάθε είδους μικρό ζώο, οικόσιτο ή μη. Οι σέρφερς λοιπόν αποτελούν μετεξέλιξη της σέρφης που επιβίωσε στον αγρό και στην βραχώδη ενδοχώρα και άρχισε σιγά σιγά να απλώνεται στα παράλια.

Έτσι με το καιρό, το κινούμαι όπως οι σέρφες, που η πιο γνωστή του μεταφορική σημασία προσδιορίζει τα αεικίνητα παιδιά, άρχισε να αποδίδεται ως μετοχή στην αγγλική γλώσσα (σέρφιγκ) και η ονομασία πέρασε και στο άθλημα.

Η ανακύρηξη του αθλήματος ως ικαριακό από την πλευρά της ΔΟΕ, αποτελεί τιμή στην ικαριακή πανίδα… ντόπια και εισαγώμενη.

Πες μας τις σκέψεις σου...