Η αύξηση βοσκοτόπων σε 55 εκατ. στρέμματα θα καλυφθεί αποκλειστικά από την Ικαρία

Goats Swimming in a River

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε πανηγυρική εκδήλωση ανακοινώθηκε ότι έγινε δεκτό το αίτημα της Ικαρίας να καλύψει η ίδια όλη την αύξηση των βοσκοτόπων που προβλέπεται για τη χώρα μας, σύμφωνα με την νέα νομοθεσία.

Πρόσφατα, στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, πέρασε τροπολογία από τα Υπουργεία Ανάπτυξης και ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με την οποία οι βοσκότοποι στη χώρα μας θα αυξηθούν κατά 40 εκ. Στρέμματα. Από 11 εκατ. Στρέμματα δηλαδή που είναι σήμερα, αναμένεται να φτάσουν τα 55.

Με την ισχυούσα ΚΑΠ, ο κτηνοτρόφος που ασκούσε ελεύθερη κτηνοτροφία εισέπραττε μια ειδική ενίσχυση, που σχετιζόταν με το ζωικό του κεφάλαιο. Από το 2015 και μετά τα δικαιώματα αυτά καταργούνται και οι ενισχύσεις θα δίνονται με βάση την έκταση των βοσκοτόπων.

Το πανικάριο αίτημα, που πέρα από τους κτηνοτρόφους, ήταν ομόφωνη διεκδίκηση όλων όσων μάχονται για το καλό του ικαριακού λαού, έγινε δεκτό από το ΥΠΕΚΑ και ανακοινώθηκε από τους φορείς του νησιού, σύσσωμα, στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου, σε μια πανηγυρική τελετή στη θέση Στραβά Μάτια Ικαρίας.

Μάλιστα, για να μπορέσει να καλυφθεί η επέκταση των 40 εκατ. στρεμμάτων, σε ένα νησί των 255 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ανακοινώθηκε οτι θα αξιοποιηθεί η 160 χιλιομέτρων ακτογραμμή του με τα εξελιγμένα πια, λόγω διατροφής, κατσίκια να μπορούν να βοσκήσουν και το παράκτιο πλαγκτόν.

Σε ένδειξη καλής θελήσεως προς τους υπόλοιπους κατοίκους του νησιού, το ικαριακό σύστημα αποφάσισε να επιτρέπεται τουλάχιστον η καλλιέργεια δενδρυλλίων δυόσμου, μαϊντανού αλλά και ελευθέρας επιλογής του καθενός, στο περβάζι του παραθύρου του, ψηλά ώστε να μην το φτάνουν τα αμνοερίφια. Μόνη εξαίρεση ο βασιλικός, του οποίου η καλλιέργεια απαγορεύεται λόγω του αριστερού αγωνιστικού παρελθόντος της νήσου.

Η εορταστική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους φορείς να διατρανώνουν την αποφασιστικότητα τους να αντισταθούν στα όποια είδους συμφέροντα και επιχειρηματικά σχέδια των λόμπι που επιβουλεύονται το περιβάλλον.

Πες μας τις σκέψεις σου...